Möte med Den Gudomliga
av Egon Simonsson

Våren 1957 förlovade vi oss i Stockholm och fick bland annat i present biljetter till Idéonteatern som låg vid Brunkebergstorg. Knäppupp spelade en av sina banbrytande revyer. När vi hade bänkat oss upptäckte vi att på bänkraden framför satt Karl Gerhard och Fatima! För oss var det en stor händelse att komma så nära en stor legend.

Efter föreställningen hade vi bestämt oss för att gå till Operakällaren. När vi kom dit och skulle gå in i matsalen stannade vi upp. Där var upplyst och det såg väldigt ödsligt ut. Oerfarna av att gå på lyxrestaurang vände vi om i ren förskräckelse. Besvikelsen var stor och vi visste inte nu vart vi skulle gå.

Vi gick mot Gamla Stan och stod plötsligt framför en oansenlig entré till Hamburger Börs. När vi kom in fick vi reda på att det var fullsatt, men en hovmästare bad oss dröja ett ögonblick. Han kom strax tillbaka och bad oss följa med. Vi fick gå genom köket och kom in i lokalen. Där fanns ett ledigt bord för två. Det pågick en show. När den var slut och vi hade ätit tittade vi oss omkring och märkte att två kvinnor och en man satt vid ett bord intill en vägg helt nära.

Kvinnorna satt vända mot oss och den ena var Greta Garbo! Hon hade inte de berömda solglasögonen på sig. Trots sina drygt 50 år var hon oerhört vacker. Jag hade alltid tyckt att man överdrivit hennes skönhet, men nu i verkligheten kunde jag se hennes fina hy, rena ansiktsdrag och uttrycksfulla ögon.

När sällskapet reste på sig blev vi förvånade över hennes klädsel. Helt i svart med långbyxor som liknade skidbyxor och hade så kallade slamkrypare på fötterna. Kort efter det att de lämnat bordet upptäckte jag att Garbo glömt sina svarta handskar på stolen. Jag plockade upp dem och trängde mig genom folkhavet på dansgolvet och kom fram till garderoben. Ingen Greta Garbo, men däremot greve Sigvard Bernadotte.

Damerna befann sig i "damrummet". Jag kunde inte med att vänta ut dem utan överlämnade snällt handskarna till greven, som tackade allra ödmjukast!

Egon Simonsson, trumpetare i MOVING, minns en kväll i sin ungdom i slutet 

 

gallery/gg