Dizzy Gillespie i Dergårdsteatern Lerum sönd 6 maj 1990

Styrelsemedlemmarna i föreningen ”Jazz i Lerum” hämtade Dizzy och hans band på Landvetter vid lunchtid och stannade vid Härskogen, där vi i solens glans vid Kullsjöns strand ordnade en improviserad jazzbrunch.

 

Efter en stund känner Dizzy att hans tandbrygga i främre tandraden hade lossnat, och säger ”I cant play tonight!

Hoppsan, vi hade två fullbokade konserter inbokade och huvudpersonen kan inte spela utan tänder, vilket dock inte är så svårt att förstå, om man spelar trumpet.


Söndag, och konsert om 4 timmar. Vad göra? Min hustru Eva, ringde sin tandläkare Roland Gustavsson. Jo, han var hemma och han kunde ställa upp!

 

Min hustru, Dizzy och en fotograf från tidningen GT åkte med i min bil in till Lerum. När Dizzy satt sig i tandläkarstolen, så frågar jag Roland om han behöver någon hjälp? ”Jasså du är tandsköterska?” svarar Roland. ”Nä, men jag kan väl bli, just nu?” sa jag välvilligt. ”Ja kom in”, säger Roland och ger mej ”sugen”, som jag varsamt använder i Dizzys mun för att ”hålla rent” efter Rolands borrningar, medan GT-fotografen tar bilder på föreställningen.

 

Roland ville inte ha betalt för sin insats, så han fick i stället biljetter till kvällens konsert. Efteråt frågade jag vad han tyckte om konserten, varvid han svarade, ”Jag har inte kunnat koncentrera mej på musiken. Jag har suttit med knäppta händer och varit rädd för att lagningen skulle brista.” Dizzys tänder var inte i bästa kondition vid den tidpunkten och tandläkare kan ofta se begynnande sjukdomar på ett tidigt stadium.

 

Erling Engström

 

gallery/dizzy1
gallery/tandskotare2dizzy